Mirna Ćaćić

Mirna Ćaćić, psihoterapeutkinja i vlasnica weba i obrta PsihoKreacija

Mag.act.soc

Edukantica psihoterapije

Specijalizantica transakcijske analize 

Od malena gajim veliku znatiželju prema tome zašto smo takvi kakvi jesmo. Zanimalo me na koji način donosimo odluke i kako biramo ljude oko sebe. Često sam se pitala kakva bih bila da sam rođena u nekoj drugoj obitelji, u nekoj drugoj zemlji ili galaksiji. Jesmo li poput likova u nekome filmu za koje je sve unaprijed određeno scenarijem ili imamo svu slobodu donošenja odluka? 

Obrazovanje i radno iskustvo

Nije neobično da me moja velika znatiželja prema ljudima i ljudskim sudbinama dovela na Studij socijalnog rada gdje započinje moj profesionalni put. Tijekom studiranja sam imala priliku steći svoja prva savjetodavna iskustva kroz različita volontiranja i studentsku praksu, ali i proširiti vidike kroz nove programe koje sam otkrila. U Nizozemskoj sam završila Magisterij Europskih Komparativnih Socijalnih Studija (MACESS), a godinu nakon toga Magisterij “Demokracija i ljudska prava u Jugoistočnoj Europi” u Sarajevu. Iskustva života i školovanja izvan RH su mi osvijestila važnosti kulture u našim životima te mi otvorile nove vidike. Naučila su me da kada pristupam osobi uvijek uzimam u obzir kontekst u kojem je odgajana i poštujem različitosti.   

Svoj put nastavljam u Centru za socijalnu skrb gdje sam imala prilike upoznati kako funkcionira sustav socijalne skrbi. Nakon toga sam radila u civilnom sektoru s različitim ranjivim skupinama. Imam višegodišnje iskustvo rada s izbjeglicama koje me je oblikovalo kao pomagača. Susretanje s vrlo teškim i traumatičnim životnim pričama bilo je izazovno te me je motiviralo na daljnje učenje. Željela sam odgovore na pitanja kako potaknuti ljude na dugoročne promjene te dosegnuti uzroke problema, a ne se samo baviti posljedicama. Također sam se borila s vlastitim izazovima vezanim uz traženje smisla i balansa između poslovnog i privatnog. Odlučila sam se školovati za psihoterapeutkinju te sam završila Studij transakcijske analize u školi Budi svoj.  

Transakcijska analiza

Transakcijska analiza je jedan od mojih najboljih životnih izbora te me obogatila kao osobu i kao stručnjakinju. Dobila sam odgovore za kojima sam tragala vezano uz vlastiti život, konkretne alate za rad s ljudima koji udaraju u srž te otkrivaju dubinu i svrhu. Ono što najviše volim kod ovog pristupa, osim njezine sveobuhvatnosti jest transparentnost i ravnopravnost u odnosu na klijenta te načela i vrijednosti koje počivaju na ideji da su svi ljudi u svojoj suštini ok te da imaju kapacitete za promjenu. 

Članica sam Udruge transakcijske analize – UTA te EATE – European Association for Transactional Analysis.  

Osim transakcije analize često pohađam različite edukacije i radionice iz drugih područja psihoterapije. Trenutno, otkrivam novu strast prema tjelesno orijentiranoj terapiji.      

U slobodno vrijeme uživam u dobrim knjigama i serijama te u druženju s dragim ljudima.  Svoje terapijske vještine koristim i na analiziranju likova iz knjiga i serija, na veliku sreću ili žalost ovih gore dragih ljudi.

Scroll to Top