Česta pitanja o psihoterapiji

Dvije djevojke pričaju, jedna pruža podršku drugoj. Slika prikazuje važnost podrške i psihoterapije za mentalno zdravlje.
Image by Rosy from Pixabay

Donošenje odluke oko odlaska na psihoterapiju nosi sa sobom mnogobrojne nedoumice. U nastavku donosimo odgovore na neka od čestih pitanja vezanih uz samu organizaciju psihoterapije te što možete očekivati u PsihoKreaciji.  Kako izgleda sam proces psihoterapije, što možete od njega očekivati i zašto je transakcijska analiza dobar izbor za vas kao klijenta, pročitajte u nastavku.

  • Što je psihoterapija?
  • Što možeš očekivati od psihoterapije?
  • Koliko često treba zakazivati seanse?
  • Kako se odvija plaćanje?
  • Zašto psihoterapija ima toliku cijenu i isplati li se uložiti u nju?
  • Prednosti transakcijske analize
  • Što je supervizija?

Potražite odgovore na najčešća pitanja vezana uz psihoterapiju!

1. Što je psihoterapija?

Psihoterapija je proces planiranih promjena pod vodstvom i uz podršku psihoterapeuta. Ono što je važno za naglasiti jest da je klijent u središtu tog procesa te je taj koji odlučuje o promjenama na kojima želi raditi i kojim intenzitetom. U PsihoKreaciji, psihoterapija se temelji na transakcijskoj analizi, suvremenom psihoterapijskom pravcu koji je priznat diljem svijeta. Transakcijska analiza kombinira različite koncepte i tehnike te pruža klijentima alate za razumijevanje vlastitih misli, osjećaja i ponašanja. Ovaj pravac ima dugogodišnje iskustvo i uspješnu primjenu u različitim područjima.

Psihoterapija za svaku osobu može imati drugačije značenje ovisno o samim potrebama i željama. Kako bi proces bio transparentan i strukturiran, klijent i psihoterapeut zajednički dogovaraju ciljeve na kojima se radi, što je jedan od temeljnih principa transakcijske analize. To omogućava lakše praćenje napretka i obostranu uključenost u odnos.  

Odgovornost za terapijski odnos je na obje osobe.

Terapijski odnos je drugačiji po tome što su obje osobe fokusirane na klijenta, gdje terapeut usmjerava, pruža podršku i ukazuje na nove perspektive te ponekad konfrontira uz poštovanje i empatiju. Terapijsko iskustvo treba istovremeno biti izazovno i podržavajuće, kako bi se potaknule pozitivne promjene te osobni razvoj. Klijent je također aktivni sudionik tog procesa. 

Psihoterapija nije nešto što se “radi” tebi, nego si ti aktivni/a sudionik/ica tog procesa

2. Što je najvažnije u psihoterapijskom procesu?

Povjerenje je najvažnije 

Ono što je također jako važno je sam odnos između terapeuta i klijenta koji se temelji na povjerenju. Sve izgovoreno u terapiji je strogo povjerljivo. Iznimke postoje samo kada je riječ o saznaju namjere počinjenja teškog kaznenog dijela, kada terapeut ima obvezu prijave prema pravilima struke.

Odnos između terapeuta i klijenta je temelj rada jer nosi sa sobom priliku za učenje o tome kako funkcioniramo sa sobom, s drugima, kako na njih utječemo te mogućnost povratne informacije u sigurnoj i podržavajućoj okolini. Terapeut često poziva klijente da kažu kako se osjećaju ovdje i sada što je jako važno za osvještavanje vlastitih emocija i senzacija te razvijanje asertivnog iskazivanja istih. 

Može se dogoditi da se tijekom terapije osjećaš preplavljeno ili s nekom jakom specifičnom emocijom. Jako je važno unijeti to u terapiju te iskomunicirati s terapeutom. To može djelovati neobično ili zastrašujuće, međutim to su jako važni dijelovi terapije koji omogućuju daljnji razvoj. 

3. Koliko traje jedan termin?

Trajanje i učestalost

U PsihoKreaciji seansa traje od 50 do 60 minuta. Učestalost seansi ovisi o samom klijentu i njegovim mogućnostima, međutim preporuka za efikasan rad je od jednom tjedno do jednom u dva tjedna. Terapija se ne odnosi samo na rad tijekom seansi, nego i između njih, tako da postoji mogućnost zadavanja malih domaćih zadataka.

Djevojka u špilji u fetus položaju. Slika simbolizira  neugodne emocije koje su važan dio psihoterapijskog procesa .
Image by Rosy from Pixabay

   

 

Na terapiji možeš izgovoriti stvari kojih se bojiš, koje ti stvaraju nelagodu ili te ljute te dobiti drugačiju reakciju od one na koju si navikao/la i koja ti stvara frustraciju, te time stvoriti novo iskustvo. 

4. Što očekivati tijekom psihoterapije?

Što možemo očekivati u psihoterapiji? 

U psihoterapiji možete očekivati podršku, razumijevanje, empatiju, iskrenost i poštovanje od strane terapeuta.

Što ne trebamo očekivati u terapiji!

Važno je naglasiti da psihoterapija nije usmjerena na davanje gotovih rješenja ili savjeta, zauzimanje strana u sukobu, osuđivanje sebe i(li) drugih, nego na osnaživanje klijenta u procesu samorazvoja.  

5. Koja je cijena psihoterapije i kako se odvija plaćanje? 

Cijena jedne seanse u PsihoKreaciji je 40 Eura. Plaćanje se odvija na kraju svakog mjeseca nakon dobivenog računa, transakcijski. Račun se dobiva putem emaila. Plaćanje gotovinom ili karticama nije moguće. U slučaju nemogućnosti dolaska, sat je potrebno otkazati 24 sata ranije, inače se isti naplaćuje.  

6. Prekid psihoterapije 

Klijent može prekinuti terapiju kada god to poželi, važno je samo da to ranije najavi terapeutu kako bi mogli zaokružiti cijeli proces. 

7. Zašto psihoterapija ima toliku cijenu i isplati li se uložiti u nju?

Rad na sebi zahtjeva vrijeme, energiju i kontinuitet. Kako bi omogućio kvalitetu usluge psihoterapeut se treba redovito educirati i supervizirati. Rad s klijentom za terapeuta ne završava nakon seanse, nego je to tek početak. Kontinuirano učenje, usavršavanje vještina, razmjena informacija s drugim stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja te izrada plana tretmana za svakog klijenta su za psihoterapeuta svakodnevica. 

Križić kružić na kojem su umjesto kružića srce. Slika simbolizira važnost podrške i psihoterapije - transakcijska analiza.
Image by NoName_13 from Pixabay

Psihoterapija je proces koji zahtjeva kontinuitet i posvećenost. Omogućava otkrivanje nesvjesnih dijelova sebe, povećava svijest o mogućnostima rasta i razvoja te slobodnog izbora. Otkriva nam vidike za koje nismo znali niti da postoje te vlastite potencijale o kojima se nismo usudili ni razmišljati. Stečene uvide možemo koristiti u različitim životnim područjima, povećavajući tako kvalitetu življenja i odnose s drugima. Psihoterapija je investicija koje se isplaćuje godinama iza ulaganja od najmanjih životnih sitnica do velikih životnih odluka.    

8. Koje su prednosti transakcijske analize?  

Transakcijska analiza (TA) kombinira raznovrsne koncepte i tehnike, a posebno se ističe zbog bogatstva konkretnih alata za rad koji klijentu pružaju različite uvide. Jedna od možda najvećih vrijednosti TA jest sveobuhvatnost i raznovrsnosti. Određene temelje crpi iz psihoanalitičkog učenja koji joj daju dubinu u razumijevanju ljudskog ponašanja. Na to se nadovezuju njezini originalni koncepti koji nam daju uvid u to kako su naša rana iskustva utjecala na to kakvi smo danas i koje mogućnosti promjene imamo. TA je pogodna za rad u različitim područjima, poput rada s traumom, poboljšanju međuljudske komunikacije i odnosa s drugima, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja, osvještavanju ograničavajućih uvjerenja, ponašanja i međugeneracijskog nasljeđa te u radu s anksioznosti i depresijom. Više o transakcijskoj analizi možete pronaći na sljedećem linku.

9. Što je supervizija i što ona znači za vas kao klijenta u terapijskom odnosu?

Supervizija je proces u kojem stručnjak s više iskustva pruža podršku u radu stručnjaku s manje iskustva. U psihoterapiji supervizija je uobičajen oblik podrške te je nužna za profesionalan i etičan rad te razvoj kompetencija psihoterapeuta. Iako psihoterapeuti mogu iznositi određene informacije i izazove u svome radu vezano uz klijenta, nikada se ne iznose osobni podaci ili bilo koje druge okolnosti kojima bi se ugrozila privatnost klijenta te povjerenje u terapijskom odnosu. U superviziji je naglasak na perspektivi psihoterapeuta. Ona je poput sigurnosne mreže i mjesta gdje se dobiva povratna informacija o vlastitome radu.

Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja ili želite rezervirati svoj termin slobodno nam se javite.

Scroll to Top